Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Rektor och lärare frias för fönsterolycka

Tre barn föll ut ur ett öppet fönster från en skola i Järfälla och skadades svårt. Lärare och rektorn åtalades för arbetsmiljöbrott, men de frias nu av Attunda tingsrätt.

Publicerad: 2012-02-07

Enligt rätten har inte rektorn i lagens mening haft något arbetsmiljöansvar för att fönstren i klassrummet skulle vara säkra. Hon har därför inte gjort sig skyldig till något arbetsmiljöbrott. Även om hon formellt skulle haft ett sådant ansvar, vilket rektorn själv trodde, anser rätten inte att att hon har varit oaktsam på ett straffbart sätt.

Tingsrätten anser däremot att klassläraren haft ett arbetsmiljöansvar, som även omfattade klassrummets fönster. Men inte heller klassläraren har åsidosatt detta ansvar på något staffbart sätt, anser Attunda tingsrätt i sin dom.

Enligt Järfälla kommun har den tragiska olyckan lett till bättre säkerhet i skolorna. Bo Winander, ordförande i  Barn- och ungdomsnämnden, säger till Radio Stockholm att kommunen gjort en ingående granskning på samtliga skolor för att försäkra sig om att en sådan olycka inte kan inträffa igen.

Publicerad: 2012-02-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!