Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Relining med epoxi kan ge besvärliga eksem

Att renovera rörledningar i fastigheter med hjälp av relining innebär arbetsmiljörisker, enligt nya studier.

Publicerad: 2011-11-28

Relining är en praktisk metod för att slippa stambyten i fastigheter Den går förenklat ut på att gamla rör förses med ett nytt rör av epoxi inuti det gamla med hjälp av en ”strumpa” som förs ner indränkt med epoxi.

Detta är en också kladdig och hälsofarlig hantering som ofta innebär brott mot arbetsmiljölagen. Det framgick av överläkare Ingegärd Anveden Berglinds föredrag på AFA Försäkrings Fou-dag i Stockholm.

– Vi ser fall av allergier där vissa uppstått bara efter någon dags exponering.

Följderna blir ofta kliande eksem där man fått kontakt med epoxin och de drabbade tvingas vanligen byta arbetsuppgifter.

Ingegärd Anveden Berglind, som forskar på Karolinska Institutet, visade bilder där den starkt luktande epoxin mixas på plats i små kladdiga utrymmen utan ventilation och med obefintliga tvättmöjligheter

Forskarna har följt 21 arbetare i det dagliga jobbet. Eksem på händerna, ovanför handskarna och i ansiktet om man petat med kladdig hand är vanligt.

– De flesta använder handskar som ger otillräckligt skydd, epoxi går till exempel igenom pvc. Det som krävs är barriärhandskar. Några vi såg jobbade helt utan skydd för händerna. Alla är dock inte lika känsliga.

Det som krävs för att förhindra kontakteksem är bl a rätt typ av handskar, automatisk påfyllning så att arbetarna slipper stå och blaska med epoxin, bättre logistik och koll på hur man kladdar ner verktyg mm.

Hon konstaterade också att en minoritet av arbetarna varit på den obligatoriska medicinska kontrollen. Något som är ett krav, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift om härdplaster, som också ställer krav på att den som jobbar med ämnet har utbildning.

Det är ingen stor grupp som arbetar med relining, enligt de fackliga organisationerna. Från Byggnads bevakar man forskningen om epoxi-relining och har tagit upp frågan i branschens gemensamma arbetsmiljöråd. Från Sveriges Byggindustrier påpekar man också riskerna för miljön. Epoxi innehåller bisfenol A som är hormonstörande och kan komma ut i dricksvattnet, när man arbetar med relining.

Publicerad: 2011-11-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!