Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsolyckor

Krav på regeringen efter dödsolyckorna klubbat

POLITIK Varför dör fler i arbetsplatsolyckor? Det bör regeringen ta reda på och sedan komma med förslag. Uppmaningen kommer efter ett initiativ från Arbetsmarknadsutskottet.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-04-29

Riksdagen uppmanar nu regeringen att göra en kartläggning av dödsolyckorna på arbetsplatserna. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen uppmanas att kartlägga orsakerna bakom dödsolyckorna i arbetslivet. Uppmaningen kommer efter ett initiativ från Arbetsmarknadsutskottet och röstades igenom i riksdagen i slutet av förra veckan.

Arbetsmarknadsutskottet skriver i sitt betänkande att 2023 kommer att gå till historien som ett nattsvart år när det gäller antalet dödsolyckor i arbetslivet.

Störst problem finns i byggbranschen följt av transportbranschen och tillverkningsindustrin och kartläggningen ska därför fokusera på de branscherna, påpekar utskottet. Enligt uppmaningen ska både myndigheter och arbetsmarknadens parter vara med i arbetet för att ta reda på hur riskerna ser ut.

Förslag ska läggas fram för att minska riskerna och slutsatserna av kartläggningen ska användas i berörda myndigheters arbete och även i genomförandet av regeringens arbetsmiljöstrategi, enligt uppmaningen.

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet invände i en gemensam reservation mot förslaget. De ansåg att regeringen i stället borde ha uppmanats att tillsätta en kriskommission med specifikt fokus byggbranschen.

Johanna Haraldsson, (S), påpekade i riksdagsdebatten inför förslaget att det finns särskilda problem i byggbranschen.

–  Hela organisationen skapar på något sätt grogrund för fusk och utnyttjande, och de långa underentreprenörskedjorna gör att ansvaret för arbetsmiljön verkar försvinna.

Vänsterpartiet reserverade sig också. Partiet ville i stället tillsätta en statlig kriskommission som skulle ta helhetsgrepp om alla dödsolyckor i arbetslivet.

Riksdagen sa samtidigt nej till cirka 120 förslag i motioner om arbetsmiljö och arbetstid. Förslagen handlade om allt från att ta ut sanktionsavgifter för överträdelser av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete och organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete, till förslag om längre preskriptionstider för arbetsmiljöbrotten. Flera motioner handlade om utökad tillträdesrätt för de regionala skyddsombuden och vikten av att de lokala skyddsombuden blir fler. Det fanns också förslag om införandet av en arbetsmiljöbalk för att samla lagar och regler om arbetsmiljöbrott för att underlätta utredandet.

Alla motionerna avslogs med hänvisning till att det redan pågår arbete i regeringen kring frågorna.

Som Allt om arbetsmiljö skrivit om tidigare har de olika riksdagspartierna flera olika krav på vad som bör göras. Se länkade artiklar nedan.

 

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Publicerad: 2024-04-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!