Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Risk att långtidssjuka går tillbaka för tidigt

Långtidssjuka med en dålig relation till chefen går tillbaka tidigt i arbete, på grund av rädsla för att förlora jobbet. Risken är att det leder till längre sjukfrånvaro senare.

Publicerad: 2013-04-16

När det gäller långtidssjuka för psykiska besvär fann forskarna vid Linköpings universitet att personer som hade en dålig (!) relation till chefen kom tillbaka tidigt i arbete, skriver Du&jobbet i det nya numret.

– Jag hajade till först när jag såg resultatet, men det är inte så konstigt egentligen. Det handlar ofta om personer med lägre utbildning som kanske inte känner samma trygghet som högutbildade i att behålla sin anställning om de blir långvarigt sjuka, säger Kerstin Ekberg, professor vid Rikscentrum för arbetslivsinriktad rehabilitering.

De som går tillbaka i arbete tidigt efter att ha varit sjukskrivna för psykiska besvär finns i:

Arbeten som kräver kortare högskoleutbildning, kontors- och kundservice, service, omsorg och försäljning samt arbeten utan krav på särskild yrkesutbildning

De som är hemma längst är: Chefer, arbetsledare och har arbeten som kräver teoretisk specialkompetens.

•Läs mer i Du&jobbet nr 3/4!

Publicerad: 2013-04-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!