Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Risker med vibrationer lyfts fram

Arbetsmiljöverket lägger kraft på att begränsa skador av buller och vibrationer. Bland annat kräver verket att anställda ska erbjudas medicinska kontroller.

Publicerad: 2012-09-17

400 arbetsplatser i norra Sverige fick nyligen besök av Arbetsmiljöverket, som genomförde en tillsynsinsats inriktad på buller och vibrationer.Bilverkstäder, reparationsverkstäder av maskiner inom transport, anläggningsarbete, restauranger och skolkök granskades. Nästan alla fick krav på förbättringar.

Ett genomgående krav var att man måste göra riskbedömningar, eftersom detta är grundläggande för att kunna förebygga arbetsskador. Det påpekades att hörselskydd ska finnas tillgängliga. Det riktades också drygt 250 krav på att anställda som utsätts för buller eller vibrationer ska erbjudas medicinska kontroller av sina arbetsgivare, berättar Kjell Holmberg, inspektör på Arbetsmiljöverket och ansvarig för satsningen.

Kjell Holmberg tror att besöken ute på arbetsplatserna ökade kunskaperna, framför allt om de mer okända riskerna med vibrationer.

Riskerna med vibrationer finns inom en rad yrken inom olika branscher, bl a maskin- och fordonsförare, montörer och byggnadsarbetare. De som utsätts för helkroppsvibrationer kan få rygg- och nackskador. Handhållna maskiner och verktyg kan ge skador på kärl, nerver, muskler och leder i händer och armar.

Publicerad: 2012-09-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!