Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Riskfritt begå arbetsmiljöbrott

Sextusen fall av arbetsmiljöbrott polisanmäldes men bara två procent ledde till fällande domar.

Publicerad: 2013-04-12

Det framgår av en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Enligt rapporten så polisanmäldes 6 152 misstänkta arbetsmiljöbrott under åren 2006-2010. Bara 124, eller två procent, ledde till fällande domar. Lägger man till antalet lagföringar, t ex de som döms till företagsbot, är det sex procent som fälls.

Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Middelman tycker det är allvarligt att så få arbetsgivare döms för att ha orsakat att en anställd har skadats, blivit sjuk eller till och med dött på jobbet.

– Det måste få konsekvenser när man som arbetsgivare brustit i det ansvar man har enligt lag. De som döms får låga straff. Nu behöver både vi och andra myndigheter intensifiera det samarbete vi redan har för att komma tillrätta med de bakomliggande problemen, säger hon.

Antalet lagförda arbetsmiljöbrott har ökat sedan Riksåklagaren inrättade en särskild åklagarmyndighet för miljö- och arbetsmiljömål. Bristerna finns mer hos polisen, enligt Arbetsmiljöverkets kunskapsöversikt. Polisen klassar händelser olika, som olycka eller brott, både över tid och länsvis. Det gör statistiken kring arbetsmiljöbrott osäker.

Rapporten visar att en del poliser ser arbetsmiljöbrott som lågt prioriterade, och att utredningarna ofta ansågs komplexa och tidsödande i jämförelse med annan brottslighet.

Publicerad: 2013-04-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!