Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Riskfyllt ensamarbete på HVB-hem

Efter knivattacken mot en 22-årig anställd varnar fackförbundet Vision för stora säkerhetsbrister på landets HVB-hem. Akademikerförbundet SSR vill förbjuda ensamarbete och kräver att Arbetsmiljöverket gör tätare inspektioner på hemmen.

Publicerad: 2016-01-27

Det var på ett hem för vård och boende, HVB, i Mölndal, för ensamkommande barn och unga, som en 22-årig kvinna knivhöggs till döds. En pojke i 15-årsåldern som bodde på hemmet har begärts häktad.

Hur dådet gick till är ännu inte helt klarlagt. Men den 22-åriga kvinnan kan ha arbetat ensam vid tillfället. Enligt fackförbundet Vision är det inget ovanligt på landets HVB-hem. Det är vanligt med ensamarbete, många anställda är unga och oerfarna och det saknas rutiner för att hantera hot och våldssituationer, enligt Vision. I en tidigare undersökning från förbundet säger fler än två av tre anställda på HVB-hem för barn och unga att de alltid eller ibland arbetar ensamma. Samtidigt anser nästan en av fem att verksamheten inte är trygg för barnen.

Händelsen kan också senare leda till en utredning för eventuellt arbetsmiljöbrott. Miljöbrottsenheten vid region väst begärde igår hjälp av Arbetsmiljöverket för att få en indikation på om det kan föreligga misstanke om brott eller inte, enligt GP.

Vision menar att det finns ett stort behov att se över arbetsvillkoren på HVB. Det behövs fler medarbetare, bättre introduktion för nyanställda, chefer som har tid att leda och ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Och ingen ska behöva jobba ensam.

– I samband med att vi just nu upplever en unik flyktingsituation, där bland annat antalet ensamkommande barn och unga femdubblades från 2014 till 2015, har situationen blivit akut, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision, i en kommentar.

  • Enligt en kartläggning från Socialstyrelsen nyligen är många kommuner oroliga för att de inte klarar av att utreda de ensamkommande barnens behov tillräckligt väl. Över 90 procent är pojkar. Antalet kommuner som anmäler sig själva för brister i omhändertagandet ökar stadigt. Många HVB-hem tar emot ensamkommande flyktingbarn.

Publicerad: 2016-01-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!