Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Rökning ihop med gifter ökar cancerrisk

Risken att få cancer av faktorer i arbetslivet ökar när man utsätts för flera olika ämnen. Det gäller framför allt rökning i kombination med ämnen som dieselavgaser, radon och sot.

Publicerad: 2010-01-18

Det skriver tre forskare från Karolinska Institutet i en debattartikel i Dagens Nyheter. Forskarna har gått igenom nästan alla dödsfall i Sverige (220 fall) som under de senaste 10-15 åren klassats som yrkescancer. I 36 procent av fallen hade de avlidna personerna exponerats för två eller flera cancerframkallande ämnen, t ex dieselavgaser, kromsvetsrök, radioaktiv strålning, radon, bensen eller sot. Två av tre var dessutom rökare. Det gör sammantaget att fyra av fem yrkesrelaterade cancerfall kan bero på att rökning samverkar med andra cancerframkallande ämnen i arbetslivet.

Inom EU dör mer än 95 000 personer per år i yrkesrelaterad cancer. I Sverige räknas bara en liten del av alla cancertumörer som arbetsskada. Av de cirka 50 000 personer som får cancer varje år i Sverige brukar endast ett 20-tal godkännas som arbetsskada.

Enligt forskarna kan det bara så att man missar cancerfall där två eller flera faktorer samverkat, eftersom man är för inriktad på effekter av enstaka, etablerade cancerframkallande ämnen. Om samhället har en nollvision för yrkesrelaterad cancer bör man satsa på forskning som hittar de farliga kombinationerna, är forskarnas slutsats.

Publicerad: 2010-01-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!