Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Röstskador av yrket ska identifieras

Rösten är ett viktigt verktyg för många i arbetslivet, men kan också leda till besvär. Nu ska forskare identifiera hur röstbesvären påverkar våra röstorgan.

Publicerad: 2012-04-17

Docent Jonas Brunskog vid Lunds universitet har fått 4 miljoner kronor av AFA Försäkring för att utveckla metoder som gör att röstproblem som orsakas av att hög belastning i jobbet kan lokaliseras.

Röstproblem ger inga synliga förändringar på struphuvud och stämband bland personer som överbelastat sin röst. Med hjälp av höghastighetskameror och biomekanik ska skadorna kartläggas. Forskarna ska studera lärare med och utan röstproblem och patienter som genomgått operationer. Förhoppningen är att projektet ska leda till att vården blir bättre på att hjälpa individer i röstbelastade yrken.

Grupper som sliter mycket på rösten i jobbet är exempelvis förskollärare och anställda vid callcenter. Många får också problem för att de använder rösten för mycket. En tidigare studie bland nära 500 lärare visade att 13 procent hade problem med sin röst. Många blir sjukskrivna av besvären.

•AFA Försäkring har beviljat sammanlagt nära 20 miljoner kronor till sju nya forskningsprojekt inom medicin, arbetsmiljö och hälsa. Bland övriga projekt kan nämnas att Lisa Schmidt, vid IVL Svenska Miljöinstitutet, får drygt 2,7 miljoner kronor för att undersöka hur företagshälsovård kan användas i kommuner och landsting för att minska sjukfrånvaron.

Läs även: Tröttsamt för rösten på callcenter.

Publicerad: 2012-04-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!