Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Rött ljus minskar störningar på kontoret

Publicerad: 2018-04-09

I det öppna kontorslandskapet på ABB i Olofström visar lampor vid varje skrivbord rött ljus när de anställda jobbar koncentrerat. Resultatet? Mindre störningar och ett mer effektivt arbete.

15 kontorsanställda på ABB i Olofström har under två år haft en ett signalsystem bestående av en röd, en gul och grön lampa vid sitt skrivbord. Lyser den röda lampan innebär det att man bara ska störa om det är viktigt. Den gröna lampan betyder att det är fritt fram och den gula att man inte är på plats.

– Förr gick man ofta bara fram till kollegorna och började prata. I dag tittar man på statusen på lampan först och är det rött så avvaktar man, berättar Mikael Ohlsson, teamleader på ABB i Olofström som producerar svetsutrustning för robotar.

Trenden mot öppna kontorslandskap bland kontorsanställda har pågått en längre tid, delvis av ekonomiska skäl. Flera studier har pekat på problem när väggarna mellan kollegor försvinner. Just störningar och svårigheter att koncentrera sig på krävande arbetsuppgifter är den kanske främsta kritiken.

Mikael Ohlsson upplever att lamporna gjort arbetet mer effektivt på ABB.

– Vi tycker att det har blivit lättare att bli färdig i tid med det man ska göra. Man får vara mer i fred, och blir lite snabbare i det man gör.

Den röda lampan är kopplad till medarbetarens dator. Om det är mycket musrörelser och tangenttryck tolkas detta som djup koncentration och den röda lampan tänds.

Djup tankeverksamhet som inte innebär aktivt datorarbete ger dock ingen effekt på lampsystemet.

Den som vill kan också ställa in lamporna på ett manuellt läge, där man själv slår på den röda lampan.

De anställda i Olofström har, enligt Sveriges Radio, ingått i ett större pilotprojekt bland 450 kontorsanställda i tolv länder. Användarna har själva fått registrera avbrott från kollegor före och under försöket. Med lamporna minskade avbrotten med 46 procent.

I Olofström är prövotiden för lamporna slut. Mikael Ohlsson säger dock att man kommer att behålla lampsystemet.

Lampsystemet som går under namnet Flowlight släpps på marknaden om något år.

//OSCAR MAGNUSSON

Du&jobbet har skrivit mycket om öppna kontorslandskap. Nedan kan du läsa några av artiklarna.

Kontorslandskap ger dålig arbetsmiljö – ändå byggs de

Tänk hjärna när ni planerar kontoret

Flexibla kontor mest populärt hos chefer

 

Publicerad: 2018-04-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!