Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så avreagerar vi oss på jobbet

Att prata med en kollega – det är det vanligaste sättet att lätta på trycket om vi blir upprörda eller stressade, visar Du&jobbets nya undersökning. Få slår näven i bordet…

Publicerad: 2011-08-18

Sju av tio av de drygt 2 700 personer som svarat på Du&jobbets enkät väljer att prata med en kollega när de behöver avreagera sig. Näst vanligast är att bita ihop, så svarade nästan hälften. Fler än var tredje vänder sig till chefen. Bara fyra procent låter det gå ut över döda ting, genom att t ex att slå i bordet.

Psykolog Bella Stensnäs vid Stressmottagningen i Stockholm, ser det som självklart att vi delar med oss av frustrationen till kollegor och chefer. Att bita ihop och inte göra något är mindre hälsosamt om man gör det i längden, dessutom leder det inte till förändring. Samtidigt menar hon att det inte alltid är bra att ösa ur sig saker genom att t ex skrika:

– Ibland är det bättre att stilla sig… Men var och en får avgöra när det är viktigt att få utlopp för känslor och när det är bättre att hålla igen och få jobbet gjort.

Så här avreagerar vi oss:

  1. Jag pratar med en kollega, 71 procent.
  2. Jag biter ihop, 42 procent.
  3. Jag pratar med en chef, 36 procent.
  4. Jag plågar min familj med berättelser, 27 procent.
  5. Jag gör en avslappningsövning, 16 procent.
  6. Jag blir otrevlig mot omgivningen, 15 procent.
  7. Jag lämnar rummet, 7 procent.
  8. Jag låter det gå ut över döda ting, 4 procent.
  9. Jag skriver på sociala forum och beklagar mig, 0,5 procent.

Läs mer i Du&jobbet nr 6!

Publicerad: 2011-08-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!