Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så har arbetet på begravningsbyråerna ändrats

Begravningsentreprenörerna har både fått mer att göra och ett annorlunda arbetssätt. Det säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

Publicerad: 2020-05-13

Många branscher får ändra arbetssätt i dessa tider. Det gäller i synnerhet begravningsentreprenörerna.

Hela processen med begravningen har blivit mer utdragen i tiden, berättar Ulf Lernéus.

– Det första som hände när Coronakrisen inleddes var att anhöriga hörde av sig för att boka av begravningen eller skjuta upp den. Det är något som aldrig brukar inträffa.

Gäster som skulle närvarat hade tackat nej på grund av oro för smitta. Många tyckte inte att det kändes bra att genomföra begravningen.

– Det betydde i sin tur att nya dödsannonser skulle formuleras med ny information.

Om Coronakrisen drar ut på tiden kan en del begravningar komma att ställa in helt och hållet, bedömer han.

– Dröjer det tre månader nöjer sig de anhöriga kanske med en egen ceremoni, eller så har man en liten begravning med de allra närmaste och ett större arrangemang i samband med gravsättningen senare.

Intäkterna för byråerna fördröjs eftersom man inte kan fakturera förrän tjänsterna utförts, konstaterarar han.

Sveriges Begravningsbyråers förbund organiserar 430 av landets begravningsbyråer, eller drygt hälften. De har ca 1 400 anställda. De har fått skaffa sig ny kompetens eftersom ett ökande antal begravningar nu live-streamas, berättar Ulf Lernéus.

– Det är en tjänst som uppskattas mycket av dem som inte kan eller vågar närvara.

Personalen på begravningsbyråerna träffar mycket folk i tjänsten och reglerna är noga om att hålla avstånd.

– Vi berättar att vi inte kan ta i hand längre och det finns begränsningar av hur många som kan besöka begravningsbyrån samtidigt. Många kontakter tas också via mejl eller telefon.

I Stockholm dröjer anhöriga överhuvudtaget med att kontakta begravningsbyrån efter dödsfallet.

– Det kan bero att de själva är isolerade på grund av smitta eller för att man behöver fundera mer på hur man ska göra med begravningen, till exempel vilka man ska välja ut som gäster.

Många begravningsentreprenörer känner tillfredsställelse i jobbet över att kunna vara till hjälp i en svår tid, säger Ulf Lernéus.

Publicerad: 2020-05-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!