Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så här lång sömn ger bäst hälsa

Publicerad: 2014-09-11

I en studie, redovisad i tidningen Sleep, följdes 3 760 kvinnor och män i åldern 30-64 år, i genomsnitt under sju år för att undersöka vilken sömnlängd som är bäst.

Ny forskning från Finland visar att de som får sju till åtta timmars regelbunden sömn per natt löper minst risk att bli sjukskrivna. 7 timmar och 38 minuter per natt bör du sova om du är kvinna, 7 timmar och 46 minuter om du är man – om du vill minska risken att bli sjukskriven.

Enligt undersökningen så ökade risken att vara sjukskriven i tio dagar eller mer för personer som sov mindre än 6 timmar per natt.

Men det var inte heller bra att sova för mycket. Sjukfrånvaron ökade också för långtidssovarna, de som sov mer än 9 timmar per natt.

För män var den mest hälsosamma sömnmängden exakt 7 timmar och 46 minuter, för kvinnor räckte det med 7 timmar och 38 minuter per natt för att minska hälsoriskerna och få lägre sjukfrånvaro.

Enligt studien skulle kostnaderna för sjukskrivningar minska med upp till 28 procent om man kunde få bukt med sömnstörningar.

Publicerad: 2014-09-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!