Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så har tillfälliga jobben utvecklats

Publicerad: 2016-09-28

Nära 700 000 personer har en tillfällig anställning på den svenska arbetsmarknaden. I vissa branscher har uppemot hälften av alla tillfälliga jobb.

För att kartlägga omfattningen av de tidsbegränsade anställningarna har LO och Svenskt Näringsliv tagit fram en gemensam rapport, bl a utifrån uppgifter från SCB.

Antalet visstidsanställda har ökat med drygt 200 000 personer sedan 1987, enligt rapporten. Men samtidigt har också det totala antalet anställda ökat under samma period.

Andelen med tillfälliga jobb har ökat under perioden 1987-2014, från cirka 12 procent till knappt 17 procent. Ökningen skedde under 90-talets andra hälft. De senaste 15 åren har andelen legat konstant mellan 15 och 17 procent.

Men det är stora skillnader mellan olika grupper på arbetsmarknaden. Arbetare har tillfälliga jobb i större grad än tjänstemän – 20 procent respektive 14 procent. Bland icke fackligt anslutna arbetare är 37 procent tidsbegränsat anställda.

I kultur- och nöjessektorn är andelen visstidsanställda 45 procent, hotell 44 procent och restauranger 43 procent. Lägst andel finns inom bygg, 8 procent och tillverkningsindustrin 9 procent.

Det är vanligast med visstidsjobb bland yngre. I gruppen 16-24 år har 56 procent en tidsbegränsad anställning.

Varje kvartal övergår omkring 75 000 visstidsanställda till en tillsvidareanställning.

  • Hur påverkas hälsan av osäkra anställningsformer? Det är något som forskare vid Karolinska Institutet ska undersöka. Målet är att minst 500 deltagare i Stockholms län ska ingå i den nystartade studien, där de ska följas under flera år.

– Det har inte genomförts några ordentliga studier i Sverige sedan 90-talskrisen, säger projektledaren Theo Bodin, till tidningen Handelsnytt.

Publicerad: 2016-09-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!