Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så hindras skyddsombuden

Publicerad: 2016-10-27

Nära vart tredje skyddsombud hindras i sitt uppdrag och drygt vart tionde har trakasserats. Det framgår av en enkät som LO gjort bland sina skyddsombud.

I rapporten ”Trakasserier av skyddsombud” har LO frågat skyddsombuden om de hindrats, hotats eller trakasserats i sitt arbete. Bland de 7 680 ombud i LO:s 14 förbund som besvarat enkäten säger 6 procent att de hotas eller är utsatta för våld, 12 procent att de trakasserats och 32 procent att de hindras i sitt uppdrag.

Vanligast med trakasserier är det bland skyddsombud inom Hotell- och restaurangfacket. Störst andel som hindras finns inom Transport.

– Läget är värre än vi trodde, sade LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström, när rapporten presenterades.

LO har tidigare fått signaler om att skyddsombud hindras, men att det är så många förvånar, liksom att så många också trakasseras eller råkar ut för hot och våld.

De vanligaste hindren för skyddsombuden är att inte få vara med vid planering av förändringar, inte få information eller bli kallade till möten. Av de 900 skyddsombud som säger sig ha blivit trakasserade är sämre löneutveckling, försämrade arbetsuppgifter vanligast. Hot och våld förekommer främst från arbetsgivarens sida, men också från brukare, t ex skyddsombud till personal på anstalter.

LO-rapporten presenterades under det som kallas skyddsombudens dag, som infaller under den europeiska arbetsmiljöveckan, som avslutas på fredagen med arbetsmiljöriksdagen.

Publicerad: 2016-10-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!