Så kan fler jobba längre
Bättre belysning, minskat buller och regelbundna arbetstider – dessa är några faktorer som kan bidra till att människor orkar arbeta längre, enligt Arbetsmiljöverkets nya kunskapsöversikt.
Publicerad: 2012-06-19
– Vi behöver tänka på både dem som slits ut i förtid och de som orkar, men kanske inte kan eller vill arbeta längre, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Det krävs förändringar för att människor ska orka och vilja vara kvar i arbetslivet. Och att arbeta längre kommer krävas i framtiden, på grund av den demografiska situationen, konstaterade Mikael Sjöberg som inledde en presentation av Arbetsmiljöverkets nya kunskapsöversikt ”Jobba längre – vad vet vi om äldre i arbetslivet?”
En av åtgärderna, som översikten tar upp, är förbättrad belysning och anpassning till mobila skärmar. Britt Östlund, docent vid Lunds universitet och ansvarig för kunskapsöversikten, gav exempel:
– Normala åldersförändringar påverka ögats mekanismer. Det kan vara särskilt påfrestande för vissa yrken. Tänk en busschaufför som ska titta på biljetter i mobiltelefon, på stämplade biljetter och sedan ha blicken på vägen, i ljus och mörker.
Annat som kan göra arbetsmiljön bättre anpassad till äldre är minskad buller och anpassning till skiftande temperaturer.
– Toleransen för värme och kyla minskar med åldern. Även svettning, avkylning genom avdunstning, fungerar annorlunda hos äldre än hos yngre, vilket är viktigt att ta hänsyn till.
Britt Östlund tog även upp forskning kring hur skiftarbete påverkar sömnen – och att vi med stigande ålder blir mer känsliga för oregelbundna arbetstider och stress.
Enligt Mikael Sjöberg kommer det inga särskilda föreskrifter från Arbetsmiljöverket som riktar sig till den äldre arbetskraften.
– Jag tror man kommer långt med det systematiska arbetsmiljöarbetet. Sedan finns det fall där man måste arbetsanpassa och göra individuella insatser, men om man gör på rätt sätt från början kommer dessa bli undantag.
Utöver det ordinarie arbetet ska Arbetsmiljöverket satsa på att sprida information om att en generellt förbättrad arbetsmiljö också leder till att människor orkar längre.
Läs mer om kunskapsöversikten här.
Läs Du&jobbets tidigare artikel om vilka yrken som orkar längst.
Publicerad: 2012-06-19
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.