Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så många svenskar är på jobbjakt

Publicerad: 2015-01-19

Ett nytt år brukar innebära nya föresatser. Det kan t ex innebära att byta jobb. En ny internationell undersökning visar att svenskarna är mest sugna på ett jobbskifte under 2015.

Enligt undersökningen så är 45 procent antingen på aktiv jobbjakt eller sonderar terrängen för nya jobb. Att jämföra med t ex Norge där bara 24 procent är intresserade att byta arbete.

Å andra sidan så är det bara 18 procent av svenskarna som uppger att de faktiskt bytt jobb det senaste halvåret.

Undersökningen har genomförts av företaget Randstad och bygger på frågor till över 20 000 anställda i 33 länder.

57 procent av svenskarna tror att landets ekonomi kommer att förbättras under 2015, vilket är i nivå med genomsnittet. 47 procent räknar med löneförhöjning under året, något lägre än snittets 52 procent och bara 27 procent förväntar sig någon form av bonus – här är genomsnittet 50 procent.

  • Enligt en amerikansk undersökning bland 3 000 anställda, gjord av rekryteringsföretaget Careerbuilder, var inte lönen det vanligaste skälet för att leta nytt arbete. Det som vägde tyngre var bl a att ha en fast anställning, var arbetsplatsen fanns geografiskt och goda arbetsvillkor.

I samma undersökning ställdes frågan om vad de anställda hade för föresatser 2015 för arbetet, utöver att eventuellt byta jobb. De vanligaste svaren var att spara mer av lönen, bli mindre stressad, försöka få löneförhöjning eller befordran, samt att äta hälsosammare luncher.

Publicerad: 2015-01-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!