Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så många tar jobbet med sig hem

Fyra av tio har varje vecka kontakt med jobbet på sin lediga tid, via telefon eller e-post. Det visar en ny undersökning från SCB.

Publicerad: 2012-12-13

Tar du med dig jobbet hem ibland? Då är du inte ensam. Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB, säger nästan fyra av tio förvärvsarbetande att de varje vecka har kontakt med arbetet på fritiden. De blir antingen uppringda eller läser jobbmejlen.

Det är vanligare bland män än bland kvinnor och särskilt bland män i åldern 35-44 år.

Allra vanligast är det bland egenföretagare, mer än hälften, eller 52 procent, har kontakt med jobbet på ledig tid, jämfört med 22 procent av tjänstemännen och 15 procent av arbetarna.

Jobbförbindelserna gör det också svårare att förena arbete med familj och fritid. Bland de som varje vecka har kontakt med jobbet säger 10 procent att de har sådana svårigheter. Bland övriga förvärvsarbetande är det 4 procent.

Svårt att dagligen koppla bort tankar på arbetet när man är ledig har 23 procent av dem som tar med sig jobbet hem. Det kan jämföras med 8 procent bland de övriga.

Publicerad: 2012-12-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!