Så många vill lämna omsorgen
Dåliga arbetsvillkor gör att var femte anställd inom äldreomsorgen inte vill arbeta kvar.
Publicerad: 2013-04-03
Det framgår av en ny rapport från Kommunal, som bygger på frågor till förbundets medlemmar inom äldreomsorgen.
Enligt undersökningen så vill många byta yrke. Var femte vill inte arbeta kvar inom äldreomsorgen om tre år, ytterligare cirka 15 procent är osäkra på om de vill det eller inte.
En stor andel av personalen hinner inte ta rast. Var femte uppger att det dagligen är svårt att ta en längre rast, exempelvis för att äta lunch. Nästan lika många, 16 procent, menar att de lika ofta har svårt att ta en kortare paus.
Nästan en av tre upplever dagligen att bemanningen är otillräcklig. Det leder till risker för de äldre, anser en stor del av personalen.
Lite mer än var fjärde undersköterska och vårdbiträde upplever att risker uppstår minst någon gång i veckan. Var tionde att så är fallet varje dag.
– De dåliga arbetsvillkoren och den låga statusen i omvårdnadsjobben innebär att den kommunala omsorgen naggas i kanterna på många håll i landet, säger Annelie Nordström, Kommunals ordförande, i ett pressmeddelande.
Otrygga, tillfälliga anställningar är vanliga inom äldreomsorgen. Var femte hade någon form av visstidsanställning och drygt 60 procent arbetade deltid.
•Hälften av de anställda i äldreomsorgen tvingas dessutom arbeta delade turer, enligt en tidigare rapport från Kommunal.
Publicerad: 2013-04-03
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.