Så mycket kostar sjukfrånvaron
En enda dags ökad sjukfrånvaro för anställda under 2012 innebär att arbetsgivarens kostnader ökade med en miljard kronor.
Publicerad: 2013-04-23
Det framgår av ny statistik från hälsoföretaget Previa, som bygger på uppgifter från nära 150 000 anställda. Förra året var de borta från jobbet i genomsnitt 6, 5 dagar, på grund av sjukdom eller vård av sjukt barn. Det var en dag mer än under 2011.
Ökningen innebar samtidigt att arbetsgivarens kostnader för frånvaron steg med 1 miljard kronor till 21 miljarder kronor. De dagar Försäkringskassan betalar är inte inräknade.
Den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro är förkylning (31 procent). Därefter följer vård av sjukt barn, som står för 16 procent av frånvaron, mag- och tarmbesvär samt besvär i rörelseorganen (12 procent).
Enligt Previa beror ökningen på att många drabbades av förkylning och influensa i början av året. Under hösten kan varselvågen och den försämrade konjunkturen ha påverkat.
– I osäkra tider tvekar fler att sjukskriva sig av rädsla att förlora jobbet, och när den som är förkyld ändå går till jobbet sprids smittan vidare så att ännu fler blir sjuka, säger Urban Svensson, företagsläkare på Previa.
Publicerad: 2013-04-23
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.