Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så mycket sitter folk i fysiska yrken

Publicerad: 2015-04-23

Även personer med tunga, fysiska jobb sitter så mycket still under en dag att de riskerar sin hälsa. För den som sitter i åtta timmar eller mer är risken tredubblad att få kraftiga smärtor i nacke och ländrygg.

Städare, byggnadsarbetare, industrianställda – det är yrken som man förknippar med hårt fysiskt arbete, där man rör sig mycket. Men även för anställda i dessa branscher blir det mycket stillasittande under en dag: på arbete och fritiden.

Det visar undersökningar som gjorts av forskare från Högskolan i Gävle och NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) i Danmark. De har med hjälp av rörelsesensorer som bars av 200 testpersoner, verksamma i sju olika yrkesgrupper, under två till fyra dagar, tagit reda på hur mycket stilla de satt under en dag.

Resultatet visar ett tydligt samband mellan stillasittandet och smärtor i nedre delen av ryggen. Ju mer stilla personerna satt desto mer ont hade de. Sambandet fanns också för nacksmärtor, om än inte lika tydligt. Smärtor i rygg och nacke kan orsakas av att musklerna är inaktiva länge på de ställena.

Många antar att folk med manuella jobb står upp hela tiden, men det visar sig att många har mycket ”sittid”. Och till skillnad från kontorsanställda, kan de inte bara resa sig upp för att t ex hämta kaffe. Dessutom sitter många med fysiska jobb mycket still även på fritiden, vilket gör det totala stillasittandet högt, förklarar Andreas Holtermann, NFA.

I de aktuella studierna undersöktes hur länge personerna satt och vilka smärtor de hade vid samma tidpunkt. Det gör att det inte är möjligt att veta om det var stillasittandet som orsakade smärtan. Forskarna ska gå vidare med nya studier i ämnet, där 700 personer ska följas över tid.

Så mycket sitter personer med manuellt jobb:

Maskinförare: 4,5 timmar på jobbet; 6,9 timmar på fritiden=11,4

Byggnadsarbetare: 3,5 timmar på jobbet; 5,2 timmar på fritiden=8,7

Löpandebandsarbetare: 3,7 timmar på jobbet; 4,8 timmar på fritiden=8,5

Renhållningsarbetare: 2 timmar på jobbet; 6 timmar på fritiden=8

Omsorgspersonal: 2,7 timmar på arbetet; 5,1 timmar på fritiden=7,8

Städare: 2,9 timmar på arbetet; 4,4 timmar på fritiden=7,3

Industrianställd: 2,3 timmar på arbetet; 3,7 timmar på fritiden=6

KÄLLA: NFA

Många tror att de som har ett tungt jobb är mer aktiva än vad de är. Det är ovanligt att man verkligen undersöker sittandet så detaljerat i den här typen av yrken, kommenterar David Hallman, forskare vid Högskolan i Gävle.

Publicerad: 2015-04-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!