Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så mycket tid tar din strulande dator

Publicerad: 2014-09-25

Krångel med  datorer och IT-system stjäl tid varje dag. Strulet kostar flera miljarder kronor varje år, enligt ny undersökning.

Det är fackförbundet Vision som tillsammans med TCO Development frågat 1 400 medlemmar hur de tycker att IT-stödet fungerar på deras arbetsplatser.

Deltagarna beräknar att strul med krånglande datorer och IT-system tar i genomsnitt nästan en halvtimme (26 minuter) om dagen. På en månad blir tidsförlusten nästan 11 timmar. Det motsvarar i lönekostnader för de 1 400 som ingår i studien, beräknat på en på månadslön på 27 500 kronor, 30,5 miljoner kronor. Omräknat till Visions alla yrkesverksamma medlemmar motsvarade det 2,6 miljarder kronor som går förlorade i dåligt fungerande IT-system, enligt undersökningen.

Drygt var tredje (38 procent) säger i rapporten att de saknar utbildning för att kunna använda IT-systemen på ett effektivt sätt. De allra flesta, 94 procent, anser dock att IT underlättar arbetet.

För att få en bättre digital arbetsmiljö vill Vision att personalen får medverka från början till slut när ett IT-system planeras, utvecklas eller ska bytas ut.

Att ha skyddsronder för IT är bra för att hitta behov av förbättringar och samla in åtgärdsförslag från användarna, anser förbundet.

Publicerad: 2014-09-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!