Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så ser du bättre vid skärmen

Vi tillbringar allt mer tid framför våra datorer. Här följer några tips på hur du kan tänka vid placering av skärm och ljus för att underlätta för ögonen.

Publicerad: 2013-01-14

1. Placera datorn i rätt höjd. Blicken ska riktas snett nedåt. Tittar du rakt fram vidgas ögonspringan och tårvätskan avdunstar snabbare.

2. Sitt inte och stirra in i datorskärmen för länge. Blinka med flit ibland – normalt sett sköter sig blinkreflexen automatiskt, men framför datorn och i kontorsmiljö med torr luft kan man behöva hjälpa till.

3. Ta pauser, det är inte bara bra vid torra ögon utan även vid nackproblem.

 

Tre viktiga aspekter att tänka på

  • LJUSET Se över den visuella miljön. Ett enkelt sätt att undersöka om det är för ljust är att hålla upp ett block ovanför ögonen (som en keps). Känns det skönare för ögonen är det ett tecken på att det är för ljust. Det är viktigt att kunna ställa in ljuset (använda dimmer) på arbetsplatsen, alla har olika behov. Viktigt är också att se till att det inte förekommer bländning och reflexer från belysning och fönster.
    Läs mer i boken Ljus och rum eller på www.ljuskultur.se.
  • BILDSKÄRMEN Tänk på att skärmen är en ljuskälla. Ställ in skärmen rätt: ställ först in så hög kontrast som möjligt. Dra ner ljuset sedan så att skärmen blir mörk. Ljusa upp den successivt, tills ljuset känns behagligt. Hur bra skärmen är kan man kontrollera med ett förstoringsglas, genom att titta på pixlarna och jämföra med andra skärmar på arbetsplatsen.
    Läs mer i Arbetsmiljöverkets broschyr Arbeta rätt vid bildskärm (på www.av.se) och AFS 1998:5.
  • GLASÖGONEN Om problemen med ögonen kvarstår efter att den visuella miljön har setts över kan det finnas behov av arbetsglasögon. Den som arbetar vid bildskärm mer än en timme under arbetsdagen ska genomgå synundersökning regelbundet. Utöver det ska synundersökning göras om någon upplever besvär. Arbetsgivaren ska stå för kostnader för synundersökning och särskilda arbetsglasögon, om det behövs. Optikern bör veta vilka synavstånd som används på arbetsplatser och vilka arbetsuppgifter personen har för att göra en korrekt bedömning.

Källor: Arbetsmiljöverket

Publicerad: 2013-01-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!