Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så ska bristen på företagsläkare lösas

FÖRSLAG Låt Försäkringskassan bli ansvarig för företagsläkarnas specialistutbildning. Det föreslår Myndigheten från arbetsmiljökunskap i en ny rapport.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2024-04-08

Bristen på företagsläkare är ett steg närmare en lösning. Foto: Adobe Stock

Bristen på företagsläkare har debatterats under flera år. Med hög medelålder och pensionsavgångar väntas läget bli akut. Utbildningssituationen för läkarna pekas ut som en anledning till den rådande situationen, bland annat i en rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap från 2019.

Regeringen gav 2021 myndigheten för arbetsmiljökunskap i uppdrag att samordna insatser för att främja företagshälsovårdens kompetensförsörjning av företagsläkare. I den rapport som kom i slutet av februari presenteras uppdragets slutsatser. Bland annat pekar myndigheten ut utbildningens finansiering som ett problem.

Till skillnad från andra inriktningar för läkare är specialistutbildningen i arbetsmedicin och företagshälsovård inte offentligt finansierad. Det är i stället arbetsgivaren som får bekosta utbildningen, som tar cirka två och ett halvt år och kostar cirka 1,6 miljoner kronor per läkare, enligt rapportens uträkningar. En konsekvens har blivit att få företagshälsor erbjuder sina läkare kompetensutbildning genom specialistutbildning.

För att lösa kompetensbristen på företagsläkare konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap att det krävs en huvudman för utbildningen, något som saknas i dag. Försäkringskassan föreslås i rapporten blir huvudman med ansvar för finansiering, samordning och kvalitetssäkring av specialistutbildningen. Försäkringskassan är enligt rapporten positivt inställd till detta. Redan i sitt remissvar på den Statliga offentliga utredningen Rätt förutsättningar för sjukskrivning som kom i augusti 2023 skriver Försäkringskassan att de är positiva till ett potentiellt huvudmannaskap för specialistutbildningen i arbetsmedicin, under förutsättning att uppdraget är fullt finansierat.

Peter Munck af Rosenschöld Foto: Juliana Wiklund

Branschföreningen Sveriges Företagshälsor tycker att det är ett bra förslag att låta Försäkringskassan ta över ansvaret för tilläggspecialiteten i Arbetsmedicin. De hoppas nu att detta ska lösa branschens kompetensbrist.

– Vi vill nu att den ansvariga ministern prioriterar frågan, utser Försäkringskassan som huvudman och säkerställer tillräcklig finansiering för utbildningen i kommande budgetförhandlingar, säger Peter Munck af Rosenschöld.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-04-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!