Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så skyddar du dig bäst mot sjukskrivning

Publicerad: 2014-03-20

Identifikation, engagemang och ett meningsfullt arbete är det bästa skyddet mot sjukskrivning och förtida pension.

Det framgår av en stor studie från Det nationale center for arbejdsmiljø i Danmark, NFA. Den bygger på uppgifter från 40 000 personer och redovisas i Magasinet Arbejdsmiljø. Forskarna har gått igenom sjukfrånvaroregister och jämfört med uppgifter från fem olika enkäter, där anställda beskrivit sina arbetsvillkor. Tanken har varit att beskriva vilka positiva faktorer som kan minska frånvaro, i stället för att fokusera på riskfaktorer.

Det är särskilt bland omsorgspersonal som det finns en markant lägre risk för långtidssjukskrivning om de anställda känner sig tillfreds med arbetet. Den arbetsglädjen uppstår om de upplever att arbetet är meningsfullt, om de identifierar sig med arbetsplatsen och trivs med sina kollegor. Även bland akademiker fanns det en sådan stark koppling.

För anställda i transport och tillverkning fanns inget tydligt samband mellan meningsfullt arbete och långtidsfrånvaro.

Om jobbet bidrar till att uppfylla grundläggande behov av mening och känslan att göra skillnad ger det motståndskraft, säger Thomas Clausen, forskaren bakom projektet. Arbetet har olika betydelse för olika grupper, menar Thomas Clausen. För några är det viktigt för självkänslan, medan andra arbetar bara för att tjäna pengar.

Publicerad: 2014-03-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!