Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Så smittas ett kontor på fyra timmar


Jobbet är en riktig smittohärd och bacillerna sprids fort. En enda person kan infektera ett kontor på fyra timmar.

Publicerad: 2013-02-06

Så här i influensatider kan det vara värdefull att ta del av en ny studie från universitetet i Arizona, USA.

Studien visar att om en person kommer sjuk till jobbet en morgon, så kommer ungefär hälften av alla gemensamma ytor att vara smittade vid lunchtid.

Forskarna genomförde ett experiment på ett kontor på universitet där 80 personer arbetade. De anställda fick några droppar på händerna när arbetsdagen började. Alla fick bara vanligt vatten, utom en person som fick en droppe som innehöll ett konstgjort virus som liknade förkylnings, influensa- och magvirus. Personalen blev sedan uppmanade att arbeta som vanligt under dagen.

Efter fyra timmar undersökte forskarna olika kontorsytor och de anställda. Det visade sig att mer än hälften av de gemensamma ytorna på kontoret, t ex dörrhandtag, kopieringsmaskin och kylskåp, var infekterade med minst ett av de olika virusen. De anställda var smittade i lika stor grad. Handtaget på kaffebryggaren, telefonen, datorn och bordsskivan var andra stora bacillplatser.

– Vi är förvånade över hur snabbt smittan spreds, säger Kelly Reynolds, en av forskarna bakom studien.

Enligt forskarna så kan riskerna att smittas minska med 80 procent om personalen tvättar händerna eller använder handsprit. Ett annat råd är att stanna hemma när sjukdomen slår till.

Publicerad: 2013-02-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!