Samvetet stressar åtta av tio på jobbet
Att känna samvetsstress på jobbet är vanligt – och inte bara inom vården, utan i många andra branscher. Det visar en enkät bland skyddsombud och arbetsmiljöansvariga, som Du&jobbet redovisar i det nya numret.
Publicerad: 2013-05-27
Samvetsstress handlar om att få dåligt samvete för att inte kunna göra sitt jobb så bra som man önskar. Du&jobbets enkät visar att det är vanligt i arbetslivet. Bland de nära 2 000 från olika branscher som svarat säger åtta av tio att de känner samvetsstress, hälften så ofta som varje vecka.
Gunilla Strandberg, professor vid Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet, som forskat om samvetsstress, kommenterar Du&jobbets undersökning:
– Det stämmer med våra resultat inom vården.
Det verkar också bli allt vanligare med samvetsstress. I en färsk undersökning från Umeå universitet säger 38 procent av personalen inom äldrevården att de är tvungen att döva sitt samvete för att kunna stanna kvar i yrket. Vid en liknande undersökning som gjordes för åtta år sedan var det 22 procent.
•Läs mer i Du&jobbet nr 5!
Publicerad: 2013-05-27
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.