”Sänk arbetstakten i sommarvärmen”
Kalev Kuklane.
Publicerad: 2018-05-31
Arbetar du utan ventilation eller ute i hettan? Var försiktig. Du&jobbet har råden för att möta hettan på bästa sätt.
På stålverk och andra arbetsplatser där det ständigt är varmt finns ofta bra system för att anställda inte ska fara illa av värmen. Sämre är det på de arbetsplatser där hettan bara slår till på sommaren.
– Värmeböljor får störst effekt på de arbetsplatser där man inte har rutiner för värme. Det kan gälla utomhusjobb som byggarbetare, vägarbetare och trädgårdsarbete, säger Kalev Kuklane, universitetslektor i ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds universitet.
Riskerna med att arbeta i hög värme är bland annat uttorkning, ökad hjärtfrekvens, sämre uppmärksamhet och i värsta fall värmeslag. Farligast är hettan de första dagarna under en riktigt varm period.
– Acklimatisering till värme tar upp till tio dagar men med när värmeböljor slår till har man inte den tiden. Det mest effektiva för att möta värmen är att minska arbetstakten när det behövs, säger Kalev Kuklane.
Han tillägger att det inte heller bara handlar om utomhusarbete. Även kontorsarbete i lokaler med stora fönster kan bli väldigt varma. Likaså arbete i skyddskläder.
Att dricka mycket (3-4 dl per timme) är en nödvändighet om man svettas mycket. Men Kalev Kuklane har också råd som riktar sig mer till arbetsgivarna. För inomhusarbete kan det handla om att se om man tillfälligt kan hitta svalare lokaler. Utomhus handlar åtgärderna om avkylning och skydd mot solen.
– Vägbyggen är ett exempel. Där måste arbetsgivare tänka efter. Finns det hytter där man kan kyla av sig under pauser? Och finns det möjligheter att skärma av solen?
Generellt är kunskapen om hur friska kroppar påverkas av värme ganska god. Sämre är det med kunskapen om hur sjuka människor påverkas. Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, säger att både ålder och sjukdomar kan göra att vi klarar värmen sämre. MS, hjärtsvikt, en tidigare stroke, njursjukdom, diabetes och mentala sjukdomar kan alla göra att man har mindre marginaler för att klara stark hetta.
– Här finns ett stort arbete att göra. Det har blivit svårare med förtidspensioneringar och att vi ska jobba längre. Då kommer också gruppen som jobbar och har sjukdomar att bli större, säger Bengt Järvholm.
Även vissa mediciner kan bli problematiska i hög värme. Det gäller bland annat amfetamin som ges till personer med adhd. Det kan också handla om antidepressiva mediciner.
– Effekten av vissa läkemedel kan bli förstärkt av värmen, säger Bengt Järvholm.
//OSCAR MAGNUSSON
Detta är ursprungligen en artikel från 2017.
Publicerad: 2018-05-31
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.