Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

SAS stäms när äldre sägs upp

Flygföretaget SAS varslade anställda över 60 år om uppsägning. Nu stäms företaget av Diskrimineringsombudsmannen (DO) för åldersdiskriminering.

Publicerad: 2010-05-26

På grund av stora ekonomiska förluster har SAS varslat hundratals anställda. I en turordningslista valdes flygvärdinnor och pursers över 60 år för uppsägning. 25 personer av dessa anmälde arbetsgivaren till DO, som nu stämt SAS inför Arbetsdomstolen för åldersdiskriminering och brott mot lagen om anställningsskydd, Las.

Enligt DO strider det mot förbudet om åldersdiskriminering att välja ut personer över 60 år vid en uppsägning. DO kräver totalt 500 000 kronor för var och en av de uppsagda, uppdelat på diskrimineringsersättning och ett allmänt skadestånd. DO begär också att AD ska förklara uppsägningarna och turordningslistan ogiltiga.

•Förbudet mot åldersdiskriminering i arbetslivet infördes i lagstiftningen 1 januari 2009. ?Regeringen förbereder nu förslag om att stärka lagen om diskriminering av äldre, uppger Svenska Dagbladet. Skyddet mot diskriminering ska omfatta även andra samhällsområden, föreslår regeringspartierna.

Publicerad: 2010-05-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!