Satsa på friska arbetsplatser
Det räcker inte att bara minska riskerna i arbetsmiljön. Målsättningen måste vara att skapa friska och attraktiva arbetsplatser.
Publicerad: 2012-04-27
I en ny kunskapsöversikt, gjord på Arbetsmiljöverkets uppdrag, har forskare gått igenom vad som kännetecknar en god arbetsmiljö. Deras slutsats är att arbetsplatser ska fortsätta att verka för att begränsa riskerna i arbetsmiljön. Men forskarna vill gå längre och lanserar därför begreppet friska arbetsplatser.
I rapporten menar forskarna att riskerna på jobbet idag inte handlar så mycket om fysiska risker, utan mer om brister inom organisation och ledning. Följden blir en psykiskt ohälsosam arbetsplats.
Forskarna menar att allt större krav ställs på personalen, vad gäller effektivitet, kreativitet, kvalitet och service. Det är nödvändigt att verka för att individen kan utvecklas i arbetet.
Arbetsmiljöverkets riskorienterade syn på arbetsmiljön måste därför kompletteras med att skapa friska och gynnsamma arbetsplatser, enligt forskarna.
– Det är viktigt att göra arbetsplatsen attraktiv, vilket kan betyda en konkurrensfördel. Ur individens synpunkt är det betydelsefullt att man tycker om sitt arbete och förblir frisk, säger en av forskarna Magnus Svartengren, överläkare på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.
Kunskapsöversikten ”Den goda arbetsmiljön och dess indikatorer”, har också skrivits av Eva Vingård, professor vid Uppsala universitet.
Publicerad: 2012-04-27
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.