Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

SD vill avskaffa de regionala skyddsombuden


SD följer Svenskt Näringsliv i spåren. Partiet vill kapa banden mellan facket och skyddsombuden.

Publicerad: 2019-10-17

Sverigedemokraterna har nu som första riksdagsparti anslutit sig till Svenskt Näringslivs syn på dels hur skyddsombud ska väljas, dels hur systemet med regionala skyddsombud (RSO) bör ersättas med oberoende arbetsmiljörådgivare (se t ex Du&jobbet 4/19)

Detta sker i partiets budgetmotion för år 2020 och i en övergripande riksdagsmotion om arbetsmiljö (2019/20:824).

SD vill att skyddsombuden ska väljas direkt av de anställda på arbetsplatsen. Nuvarande ordning där kollektivavtalsslutande fack utser skyddsombudet ska avskaffas. Fackets inflytande över arbetsmiljöarbetet är inte längre ”gångbart”, menar partiet.

SD vill även avskaffa de regionala skyddsombuden. Man skjuter framförallt in sig på att även dessa utses av facket. Partiet anser att fackföreningsrörelsen politiserats till den grad att medlemmarnas intressen inte längre står i fokus. SD vill ersätta de regionala skyddsombuden med oberoende arbetsmiljörådgivare som är underställda Arbetsmiljöverket.

Båda förslagen presenterades först i Svenskt Näringslivs rapport ”Dags att tänka nytt” år 2017.

//JONAS FOGELQVIST

 

Publicerad: 2019-10-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!