Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

SD:s stöd kan rädda ny arbetsmiljömyndighet

Publicerad: 2018-03-05

Kommer den nya arbetsmiljömyndigheten att överleva ett maktskifte? Ja, sannolikt eftersom Sverigedemokraterna stöttar regeringen i frågan. De fyra borgerliga partierna är däremot kritiska.

Den 1 juni i år startar den nya arbetsmiljömyndigheten i Gävle. Myndigheten främsta uppdrag är att sprida och sammanställa kunskap om arbetsmiljö. Myndigheten ska också utvärdera den förda politiken i arbetsmiljöfrågor och är åtminstone delvis tänkt att fylla det hål som uppstod när de borgerliga partierna lade ner Arbetslivsinstitutet 2007.

Men i september, bara tre månader efter att myndigheten startat, är det val. Från den politiska oppositionen har det också framkommit kritik mot den nya myndigheten. Så kommer den då purfärska myndigheten att överleva ett maktskifte i riksdagen?

Du&jobbet frågade de fem partierna som står utanför det rödgröna budgetsamarbetet.

Det största oppositionspartiet, Moderaterna, är tydligt kritiska.

”När det gäller den nya arbetsmiljömyndigheten anser vi att Arbetsmiljöverket fortsatt bör ansvara för kunskapssammanställningar och kunskapsspridning. Vi vill istället prioritera tillsyn och kontroll bland de arbetsgivare som inte klarar att hålla nere sjuktalen”, meddelar Niklas Gillström, pressekreterare på Moderaternas riksdagskansli, i ett mejl.

Lika tydliga är Liberalerna.

”Liberalerna ser inte något behov av en ny arbetsmiljömyndighet. Arbetsmiljöfrågor sköts primärt av parterna tillsammans med Arbetsmiljöverket och vi ser inte behov av att ändra den statliga myndighetsstrukturen”, skriver Martin Andreasson, senior utredare på Liberalernas parti- och riksdagskansli, till Du&jobbet.

Även KD är kritiska även om de formulerar sig mer försiktigt.  Den arbetsmarknadspolitiske talespersonen Erik Slottner skriver att den nya myndighetens ”uppgifter hade kunnat utföras inom ramen för redan befintlig myndighetsstruktur.”

Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, konstaterar att partiet generellt är skeptiska till att ”starta nya myndigheter varje gång staten ska lösa ett problem”. Däremot är det för tidigt att ta ställning till vad partiet vill göra med arbetsmiljömyndigheten, fortsätter han.

Sverigedemokraterna är dock tydligt positiva. Partiet vill till och med förstärka den nya arbetsmiljöcentrat.

”Beträffande arbetsmiljömyndigheten så är det något Sverigedemokraterna står bakom. Vi satsar till och med mer pengar än regeringen på ett sådant centrum, då vi vill utveckla verksamheten ytterligare”, skriver partiet pressassistent Ludvig Grufman i ett mejl till Du&jobbet.

Vi har även frågat de fem partierna vad de anser om den nya jämställdhetsmyndigheten i Göteborg som alldeles nyligen startade. Liberalerna är positiva till myndigheten, Sverigedemokraterna och Centerpartiet är osäkra medan Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska.

//OSCAR MAGNUSSON

Läs mer om den nya myndigheten här och här.

Vill du prenumerera på Du&jobbet? Så här gör du.

 

Publicerad: 2018-03-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!