Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Se upp med egoistiska chefer

Chefsaspiranter som är extremt självupptagna hävdar sig väl i anställningsintervjuer. Men att välja en narcissistisk chef kan bli kostsamt för företaget.

Publicerad: 2010-08-11

Det menar den norske forskaren Christian Enger Gimsø, vid Handelshøyskolen BI, i Oslo.

Enligt undersökningar i USA räknar man med att en procent av befolkningen kan vara narcissister. Deras kännetecken är arrogans, extrem självupptagenhet, avsaknad av empati och höga tankar om sig själva. Christian Enger Gimsø menar att de har en tendens till att hamna i ledande positioner.

Han säger till Dagens Næringsliv att på grund av behovet av erkännande, makt och inflytande är
en chefsbefattning det mest socialt accepterade stället för en narcissist.
Men en felrekrytering av en sådan chef kan bli dyrt för företaget. Följden kan bli ökad sjukfrånvaro och vantrivsel bland personalen och att fler anställda säger upp sig. Anställda kan också bli mindre kreativa med en självupptagen chef.

Ödmjukhet är undervärderat. De bästa cheferna är de man ofta inte har hört talas om, menar Christian Enger Gimsø.

Vid många rekryteringar väger anställningsintervjun tungt. Enligt Christian Enger Gimsø framstår narcissister som duktiga och självsäkra personer med hög självtillit och klarar sig därmed bra under intervjun. Han jobbar nu med metoder för att kunna identifiera de egoistiska chefskandidaterna i ett tidigt skede vid en anställning.

Publicerad: 2010-08-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!