Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sextrakasserier på jobbet plågar kvinnor

Kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen drabbas av psykiska besvär som en följd. Det gäller inte för män som trakasseras sexuellt.

Publicerad: 2012-03-22

Det framgår av en undersökning från Bergens universitet och Statens arbetsmiljöinstitut i Norge. Studien är gjord bland ett representativt urval av anställda i Norge, bestående av nära 1 800 personer i åldern 18 till 67 år.

Undersökningen visar på könsskillnader när det gäller sambandet mellan sexuella trakasserier på arbetet och psykisk stress. Kvinnor ser dem som mer allvarliga och rapporterar i mycket högre grad än män att upprepade kränkningar skapar en stark känsla av obehag och stress.

Med tiden kan det utvecklas till en betydande psykisk hälsofara, enligt Morten Birkeland Nielsen, som lett studien. Det kan leda till ångest och depressioner. Män som blivit sextrakasserade har dock små eller inga psykiska besvär.

Av undersökningen framgår att var sjätte norsk arbetstagare har utsatts för sexuella kränkningar i någon form på arbetsplatsen. Andelen är lika hög bland båda könen, kanske något förvånande.

De sexuella trakasserierna på jobbet kan vara verbala påhopp eller fysiska övergrepp. Vanligast är att de som trakasserats utsätts för kommentarer om sin kropp, kläder eller sätt att leva.

•I Sverige, till skillnad från Norge, är det betydligt vanligare att kvinnor blir utsatta för sexuella trakasserier än vad män blir. Speciellt är de yngre kvinnorna drabbade. Det gäller sexuella trakasserier från såväl chefer eller arbetskamrater som från andra personer, t ex patienter eller elever, men också nedsättande kommentarer p g a kön.

Enligt Arbetsmiljöverkets undersökning, Arbetsmiljön 2009, är det mer än var fjärde kvinna (28 procent) i åldern 18-29 år som det senaste året blivit utsatt för någon av dessa tre former av trakasserier.

Bland samtliga kvinnor i Sverige är det 18 procent, mot bara 7 procent av männen, som blivit trakasserade på grund av kön eller sexuellt på arbetet.

Publicerad: 2012-03-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!