Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

SJ letar syndbockar anser SEKO

Att peka ut en enskild anställd som ansvarig för att en 11-årig flicka tvingades lämna ett tåg är under all kritik. Det menar fackförbundet SEKO.

Publicerad: 2011-08-04

Nyheten om den 11-åriga flicka som avvisades från ett tåg i Kumla av konduktören har fått stort genomslag i medierna.

Arbetsgivaren, SJ, agerade genom att den ansvarige tågmästaren togs ur tjänst.

SEKO tycker att SJ:s agerande är under all kritik och kallar det populistiskt. Facket menar att arbetsgivaren ägnar sig åt att leta en syndabock och lägger allt ansvar på en enskild anställd utan att ha alla fakta på bordet.

SJ menar att det finns en policy om hur personalen ska agera vid händelser av typen på tåget i Kumla. SEKO hävdar att man aldrig sett dokumentet, vilket inte heller flera SJ-anställda gjort, som förbundet varit i kontakt med.

SEKO uppmanar nu medlemmarna att alltid kontakta polisen när den här typen av situationer uppstår och resenärer saknar färdbevis.

– Annars riskerar det att bli fel och vi vill inte att våra medlemmar ska bli uthängda på det här sättet fler gånger, säger Lennart Jansson, arbetsmiljösamordnare i SEKO:s förhandlingsorganisation inom SJ, i ett pressmeddelande.

Publicerad: 2011-08-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!