Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Självgod får sällan jobb

Säg inte att du är bäst under en jobbintervju. Då minskar chansen att bli anställd, även om du är den mest kvalificerade.

Publicerad: 2011-01-27

Nyheter-110127ny

Att uppföra sig på ett sätt som strider mot rådande normer gillas inte av arbetsgivarna. Åtminstone om man får tro en avhandling som Hege Høyvik Bye lagt fram vid Universitetet i Bergen.

Hon har studerat kulturkrockar i jobbintervjuer och frågat hur chefer uppfattar den som söker jobb. Enligt hennes forskning är det helt okej att berätta att man är entusiastisk, vill lära sig och är en god kollega. Men den självgode som säger att han är bäst ses inte med blida ögon av cheferna. Det går på tvärs med det som gäller i det norska samhället.

– Cheferna räknar med att självgoda sökande inte kommer att passa in på arbetsplatsen, kommenterar Hege Høivik Bye.

Hennes avhandling visar att trots att man är bäst kvalificerad, så är det mindre troligt att man får jobb om man presenterar sig fel vid anställningsintervjun.

Hege Høyvik Bye jämförde också jobbsökande från Turkiet, Ghana, Tyskland och Norge. Hon menar att den som kommer från ett land med svår arbetsmarknad är mer benägen att ta till alla möjliga strategier för att få ett jobb.

Avhandlingen visar dock inte att arbetsgivaren gjorde någon olika bedömning beroende på jobbsökandens etnicitet. Det var lika allvarligt att presentera sig fel oavsett varifrån man kom. Men Hege Høyvik Bye betonar att det är mer troligt att sökande från andra kulturer inte känner till de normer som råder. Därför gör det kanske oftare fel vid en intervju.

Publicerad: 2011-01-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!