Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sju av tio vobbar för att hinna med arbetet

Publicerad: 2019-01-31

Var fjärde tjänsteman vobbar i stället för att vabba när de är hemma med ett sjukt barn. Samtidigt är det fler än tidigare som skulle vilja slippa detta, visar en ny undersökning från Unionen.

Tidig vårvinter är högtid för både influensa, vinterkräksjuka och vanliga förkylningsvirus. Därför toppar februari – tätt följt av mars – årets månader i antal vab-dagar anmälda till Försäkringskassan. Samtidigt har det blivit allt vanligare att istället kombinera vård av sjuka barn hemma med att jobba.

Nästan var fjärde tjänsteman vobbar alltid när de har sjukt barn, visar en årlig undersökning från fackförbundet Unionen. Men andelen tjänstemän som uppger att de helst skulle vilja slippa vobba har ökat sedan 2014, från 30 till drygt 40 procent.

Den främsta orsaken till vobbning är att många – 72 procent – anser att de inte hinner med sina arbetsuppgifter annars. 66 procent uppger att de inte har någon att lämna över jobbet till och 52 procent och att de vill underlätta för sina kollegor. 39 procent vobbar eftersom de inte vill ha den lägre ersättningen från Försäkringskassan.

Tre av tio som deltog i undersökningen önskar att arbetsgivaren skulle ta ett större ansvar och organisera arbetet så att det i stället gick att vara hemma med sjukt barn utan att jobba.

Enligt Martin Linder, förbundsordförande för Unionen, har vobbandet gått från att vara en möjlighet för många privatanställda tjänstemän till att upplevas som nödvändigt för att hinna med.

– Fler företag behöver skapa rutiner vid tillfällig, oplanerad frånvaro så att inte anställda med barn drabbas av stress och press i onödan. Arbetsplatser måste bli mer föräldravänliga, säger han i ett pressmeddelande.

1 560 personer deltog i undersökningen, som genomfördes av analysföretaget Novus.

Publicerad: 2019-01-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!