Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sju tips som får igång dig igen!

Publicerad: 2016-08-10

Övergången från semestern till arbetsvardagen kan bli svår. Här är några tips som gör att du kommer igång lättare!

Nu är semestern över för många och arbetet kallar igen. Den första veckan efter ledigheten kan det ta emot. Det är svårt att hitta tillbaka till rutinerna. Inget ovanligt, men det finns tips för att komma igång från viloläge till arbetets krav.

1 Var extra förlåtande mot dig själv de första dagarna. Var inte så självkritisk. Att du är lite trögtänkt är helt naturligt och brukar gå över.

2 Mjukstarta om det är möjligt, kanske börja jobba på en onsdag.

3 Utnyttja de långa, ljusa dagarna och fortsätta njut på kvällar och helger.

4 Inga möten första dagen, om du arbetar på kontor. Det ger tid att gå igenom mejlkorgen (för du har väl inte läst mejl under semestern?).

5 Prioritera det du ska göra de första dagarna. Gör en lista, men skriv upp det lättaste först, så känner du dig nöjdare när du betar av den.

6 Lätta på jobbångesten med andra, som förmodligen känner likadant. Prata över kaffet om vad som hänt på semestern och hur det känns att komma tillbaka till jobbet.

7 Sätt upp delmål, som gör att du har något att se fram emot.

De positiva effekterna av en längre tids ledighet brukar visserligen avta redan efter några dagar på jobbet, men hav tröst. Vardagen behöver inte bara vara grå. Hjärnan brukar föredra det förutsägbara och stressas av det okända, enligt Dan Hasson, docent i folkhälsa, forskare vid Stiftelsen Stressmottagningen och föreläsare kring stress och stresshantering.

Det är i skrivande stund bara 136 dagar kvar till julafton, som dock i år inträffar på en lördag. Många lugnande dagar för hjärnan med andra ord.

//HANS LUNDGREN

Källa: Dan Hasson, mfl stressforskare.

Publicerad: 2016-08-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!