Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sjuk av öppna landskap

Publicerad: 2014-03-06

Undvik kontorslandskap om du vill hålla dig frisk. Personer som har egna rum är mindre sjukskrivna än anställda i öppna landskap.

Det framgår av en ny studie från Stressforskningsinstitutet, redovisad i tidskriften Ergonomics.

Undersökningen bygger på intervjuer med omkring 1 800 anställda i Sverige som arbetade i sju olika kontorstyper. Allt från eget rum till öppet landskap. Även personer som arbetade i flex-kontor, utan någon egentligt skrivbord eller arbetsplats studerades.

Forskarna undersökte hur ofta de varit sjukskrivna och jämförde med vilket kontor de arbetade i. Det visade sig finnas ett samband framför allt för korttidssjukfrånvaron (en vecka eller mindre). Anställda som arbetade i kontorsrum med 4-9 personer eller i öppna kontorslandskap med fler än 24 arbetskamrater hade mer korttidsfrånvaro jämfört med personerna med eget rum.

För längre sjukskrivningsperioder fanns det en högre risk för kvinnor i stora kontorslandskap.

En förklaring är helt enkelt att infektionsrisken ökar när många vistas i samma kontor. Men även stressnivåerna stiger när det är mycket ljud från omgivningen och det blir svårt att koppla av.

Liknande fynd har tidigare visats från bl a Danmark. I den studien fann forskarna att de som arbetade i ett öppet landskap, med minst 6 personer, hade 62 procent fler sjukdagar jämfört med dem som satt i eget rum.

Publicerad: 2014-03-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!