Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sjukfrånvaro smittar på jobbet

Publicerad: 2014-04-29

När kollegor är mer sjukskrivna ökar också din egen frånvaro, visar en ny studie.

Det framgår av en ny rapport från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).

IFAU har undersökt vad som hände när Göteborgs kommun minskade kraven på läkarintyg vid sjukskrivning för hälften av kommuninvånarna. De som krävdes på läkarintyg först efter två veckor istället för en vecka ökade sin sjukfrånvaro. Studien visar dessutom att även de som inte omfattades av förändringen var mer sjukfrånvarande.

– Om kollegorna fick minskade krav på läkarintyg upplevdes det troligen som orättvist, vilket ökade den korta sjukfrånvaron även bland dem som inte omfattades, säger Arizo Karimi, en av rapportförfattarna.

Studien bygger på uppgifter om personer bosatta i Göteborgs kommun 1988 som arbetade på arbetsplatser med 10-100 anställda.

För att studera hur vi påverkas av omgivningen har forskarna jämfört frånvaron för personal som omfattades av försöket med ändrade läkarintyg med en kontrollgrupp där deras kollegor ingick. Enligt forskarna påverkades kvinnor och män i kontrollgruppen lika mycket av sin sociala omgivning. Däremot var skillnaderna stora i gruppen som fick längre tid utan att behöva uppge läkarintyg. Där ökade männens sjukfrånvaro nästan dubbelt så mycket som kvinnornas.

Publicerad: 2014-04-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!