Sjuksköterskor gör mer fel när de jobbat länge
Långa arbetsveckor ökar risken för misstag i vården. Det visar en ny studie.
Publicerad: 2010-03-22
Det är forskare från universiteten i Pennsylvania respektive Toronto har undersökt hur arbetstider påverkar negativa händelser och misstag inom sjukvården. Forskarna har studerat sambandet mellan sjuksköterskors arbetsscheman och skador orsakade av nålar, felaktig medicinering och andra misstag.
Resultatet är att alla negativa incidenter och misstag hade ett tydligt samband med arbetstider på över 40 timmar i veckan. Störst samband hade de långa arbetstiderna med medicineringsfel och nålskador. Studien stöder därmed tidigare forskning som visat att långa arbetsveckor ökar sannolikheten för misstag i vården. Det nya i denna studie är att det visar sig att även frivillig övertid, inte bara den beordrade, kan leda till negativa konsekvenser för patienters säkerhet och personalens arbetsmiljö.
11 500 sjuksköterskor ingår i studien, som publicerats i tidskriften Journal of Safety Research.
– Våra erfarenheter visar att det sannolikt är så även i Sverige att arbetstider påverkar både hälsa och säkerhet, även om jag inte känner till några svenska studier om det, säger Eva-Lisa Krabbe, förbundssekreterare i Vårdförbundet.
Tillsammans med arbetsgivarorganisationen har SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har facket beslutat låta över en kunskapsöversikt av arbetstidernas effekter. Den görs av Göran Kecklund vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.
– Utifrån den kan vi diskutera hur verksamheten kan planeras för att minska riskerna. Hur många pass i sträck kan man jobba, hur påverkas man av skiften mellan dag- och nattarbete är ett par frågor som vi hoppas få svar på, säger Eva-Lisa Krabbe.
•Långa arbetstider kan också påverkar hälsan, i Göteborg har därför kommunledningen tillsatt en utredning för att se om sänkt arbetstid kan leda till minskad sjukskrivning. Blir det ett försök ska det riktas till anställda med hög sjukfrånvaro, skriver Göteborgs-Posten.
Publicerad: 2010-03-22
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.