Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sjuksköterskor mest utsatta vid privatisering

Sjuksköterskor trivs sämre när akutsjukhus privatiseras. Läkare och undersköterskor påverkas i stort sett inte alls, enligt en ny avhandling vid Stockholms universitet.

Publicerad: 2010-04-15

Det är Helena Falkenberg, psykologiska institutionen, som undersökt vad som händer när akutsjukhusen blir privata. Avhandlingen bygger på enkäter till samtliga vårdanställda på tre akutsjukhus i Stockholmsregionen med olika driftsformer (förvaltningsdrivet, bolagiserat och privatiserat). Södertälje sjukhus, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus har undersökts.

Enligt avhandlingen går det inte att se några generella förändringar, varken till det bättre eller sämre, av nya driftformer när all vårdpersonal analyseras gemensamt. Dock är vissa grupper mer sårbara än andra.

Läkare klarar sig bra, eftersom de har en hög status i sjukvårdshierarkin. De har bättre resurser och kontroll i sitt arbete vilket motverkar osäkerheten som kan skapas när organisationen förändras.
Däremot så upplever kvinnliga läkare mindre sammanhållning i arbetsgruppen, lägre engagemang och mer ohälsa än männen, visar Helena Falkenberg. En förklaring kan vara att trots att de har samma yrke, så har kvinnliga läkare en lägre social status.

För anställda på en låg nivå, t ex undersköterskor, blir konsekvenserna inte så negativa, eftersom de inte var speciellt involverade i förändringarna.

Det är anställda på mellannivå, om sjuksköterskor som alltså påverkas mest negativt av privatiseringen. Det visar sig i sämre trivsel och ökad vilja att säga upp sig.
Helena Falkenberg tolkar det som att sjusköterskornas arbete berörs av en privatisering, men de har inte tillräckligt med resurser eller beslutsmöjligheter för att balansera kraven som följer med i den förändrade organisationen. ?

Ladda ner avhandlingen som pdf-fil här.

Publicerad: 2010-04-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!