Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sjukskrivna hjälptes inte av tidiga insatser

Tidiga insatser vid sjukskrivning verkar inte alls korta sjukperioden. I själva verket är det tvärtom.

Publicerad: 2012-05-08

Det framgår av en ny rapport från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).

Analysen bygger på ett experiment med 13 500 sjukskrivna personer. Hälften lottades till att få hjälp av Försäkringskassan senast sex veckor efter sjukskrivningen. Försäkringskassan kartlade och bedömde deras behov av rehabilitering. Den andra halvan fick hjälp senare.

Rapporten visar att bland dem som fick hjälp tidigt förlängdes sjukskrivningstiden och risken för att ha sjuk- och aktivitetsersättning ökade med 20 procent. Alltså tvärtemot vad som brukar sägas. Effekten var störst bland de arbetslösa. Ett halvår efter kartläggningen hade de arbetslösa dubbelt så hög sannolikhet att ha fått sjuk- och aktivitetsersättning.

Resultatet förvånar också rapportförfattarna.

– Vi vet inte direkt vad det beror på, kanske låser insatserna in vissa sjukskrivna och ger dem en identitet som sjuka?, säger Pathric Hägglund, en av författarna.

Publicerad: 2012-05-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!