Sjukskrivning ökar efter bråk på jobbet
Problem med chefer och kollegor triggar sjukfrånvaro. Det visar en ny studie.
Publicerad: 2011-03-23
Sjukdom är förstås en viktig faktor för sjukfrånvaro. Men trots att två personer är lika sjuka, sjukanmäler sig inte alltid båda. Och vad är det som gör vi själva vid vissa tillfällen sjukskriver oss och inte vid andra, trots att besvären är de samma?
Det har doktoranden Hanna Hultin med kollegor, vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet, undersökt.
I studien har forskarna intervjuat 430 personer i sex olika företag och organisationer, inom äldreomsorg, tillverkningsindustri och försäkringsbolag, som hade sjukskrivit sig. I de flesta fall med lättare sjukdomar, som förkylning.
Forskarna frågade om de hade bråkat med chefer och/eller kollegor före sjukskrivningen.
– Det visade sig att det var betydligt vanligare med konflikter dagarna före sjukfrånvaron, än vid andra tillfällen. Risken att sjukskriva sig ökade alltså när den anställde haft problem i relationen med arbetsledningen eller kollegor, förklarar Hanna Hultin.
Resultaten är en sammanslagning av flera frågor av olika slags relationsproblem med chefen respektive kollegor, sådant som att man inte blivit tillräckligt uppskattad, fått kritik, känt sig överkörd eller haft en konflikt.
Undersökningen visade dessutom att de anställda var mer benägna att anmäla sjukfrånvaro när de förväntade sig en arbetsdag med hög belastning och stress, än en lugnare dag.
Arbetsmiljön påverkar alltså inte bara vår hälsa, utan också vårt beteende när vi är sjuka, är en slutsats av studien.
Studien har redovisats i tidskriften BMC Public Health på nätet.
Publicerad: 2011-03-23
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.