Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Skolan glömmer arbetslivet

Gymnasieeleverna har dåliga kunskaper om arbetslivet. Fyra av tio säger att skolan inte alls har förberett dem på hur det fungerar på en arbetsplats.

Publicerad: 2010-12-09

Nyheter_101209_1

Det framgår av en undersökning som Sveriges elevråds centralorganisation, tillsammans med Arena Skolinformation, låtit göra.

700 elever i gymnasieskolan har fått svara på vad de känner till om arbetslivet. Bara lite mer än hälften av ungdomarna tycker att skolan gett dem tillräckliga kunskaper om hur arbetsmarknaden fungerar.

Bristerna är ännu större när det gäller förmedlingen av kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter man har på arbetsmarknaden. Nästan fyra av tio anser att skolan inte klarar av detta. Lika många tycker att skolan inte alls förberett eleverna på hur det fungerar praktisk på en arbetsplats.

Eleverna har också låga kunskaper om vad arbetstagarnas och arbetsgivarnas organisationer gör, hur arbetsmarknaden ser ut i olika länder och vad som ingår i ett kollektivavtal.

En fråga handlar om arbetsmiljö. Det gäller vad eleverna skulle göra om de var anställda och skulle vilja förbättra arbetsmiljön. 51 procent skulle först och främst prata med chefen, 35 procent först med arbetskamrater och 10 procent skulle prata med en facklig representant.

Publicerad: 2010-12-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!