Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Sköterskor fastnar i pappersarbete

Sjukvårdspersonal drunknar i pappersarbete och får mindre tid för patienter, enligt ny undersökning.

Publicerad: 2013-04-25

Anställda som klagar på ökad byråkrati och administration är inte bara ett svenskt fenomen. I England säger sjuksköterskor att de drunknar i pappersarbete.

Det är den största engelska fackföreningen för sjuksköterskor och annan vårdpersonal, RCN, med cirka 410 000 medlemmar, som låtit göra undersökningen.

Enligt kartläggningen, som bygger på frågor till nära 7 000 sjuksköterskor, innebär den ökande byråkratin att sjukvårdspersonalen beräknas använda omkring 2,5 miljoner timmar per vecka åt administrativa uppgifter, som man uppfattar som onödiga. Det är mer än dubbelt så mycket som för fem år sedan, när en liknande studie genomfördes. Det motsvarar 17,3 procent av alla arbetstimmar för sjuksköterskorna i Storbritannien.

86 procent av de tillfrågade säger att byråkratin, i form av arkivering, kopiering osv, ökat de senaste åren. Drygt hälften, 55 procent, anser att den ökat markant. Åtta av tio menar att dessa oskäliga arbetsuppgifter tar tid ifrån vårdarbetet med patienterna. En fjärdedel säger att det inte finns någon annan administrativ personal på arbetsplatsen, som kan ta över pappersarbetet.

Tekniken är heller inte till hjälp. Snarare tvärtom. Mer än två tredjedelar säger att användandet av IT har lett till att mer tid går åt till administrativa uppgifter. En fjärdedel tycker att de IT-system som används inte lämpar sig för det jobb de behöver göra. För vissa har datahanteringen inneburit dubbelt så mycket pappersarbete per patient.

Enligt Peter Carter, ordförande för RCN, är en del administration visserligen befogad: men det är en chockerande stor del av sjuksköterskors tid som slösas bort på onödig pappershantering och byråkrati, kommenterar han.

Publicerad: 2013-04-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!