Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

SKR: Arbetsförmedlingen har för dålig lokal närvaro

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill att myndigheten och regeringen tar initiativ för att säkra att Arbetsförmedlingen har en god närvaro i alla kommuner.

Publicerad: 2020-10-27

Saknas i delar av landet.

Bara fyra av tio kommuner anser att Arbetsförmedlingen (AF) säkrat lokal närvaro i deras kommuner. De arbetssökande riskerar att drabbas. Andelen är särskilt låg i kommuner som redan före 2019 saknade egna arbetsförmedlingskontor. Bland dessa kommuner är det bara en av fem som anser att AF har en tillfredsställande lokal närvaro för de arbetssökande.

Det framgår av en enkät som SKR genomfört bland cheferna för de kommunala arbetsmarknadsenheterna. SKR vill nu att regeringen och samarbetspartierna ger tydliga besked om inriktningen för Arbetsförmedlingen. Myndigheten får inte tappa bort uppdraget att prioritera dem som står längst från arbetsmarknaden, säger Roy Melchert, chef för SKR:s arbetsmarknadssektion, i ett pressmeddelande.

– Förra hösten var regeringens besked att fler Arbetsförmedlingskontor skulle öppnas, fler ”skyltar måste upp”. Vår rapport understryker att lokal närvaro handlar om mer än att säkra lokaler att verka ifrån. Mötet med myndigheten behöver anpassas till skilda behov hos arbetssökande och arbetsgivare, och kvalitet och likvärdighet behöver säkras.

Det finns i dagsläget 464 000 arbetssökande i Sverige.

//JONAS FOGELQVIST

Du&jobbet har tidigare granskat Arbetsförmedlingen. Läs granskningen här.

Publicerad: 2020-10-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!