Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Skvaller tar kraft

Publicerad: 2016-02-11

Chefer har en viktig roll när det gäller att begränsa skvallrandet på jobbet. En undersökning Du&jobbet gjort visar att vi bl a skvallrar för att lätta på trycket.

Kollegor som inte jobbar ordentligt och chefer som är inkompetenta/ orättvisa. Det var de vanligaste skvallerämnena när Du&jobbet för några år sen gjorde en enkät riktad till arbetsplatser. På så gott som samtliga arbetsplatser skvallrades det och vanligaste skälet var att lätta på trycket.

Psykologen Jonas Mosskin tycker att skvaller huvudsakligen är negativt.

– Det korta svaret är att det inte är speciellt bra. Det kan påverka gemenskapen på ett dåligt sätt och bidrar sällan till klargörande samtal som förbättrar det som eventuellt fungerar dåligt. När någon gör ett fel som det skvallras om bör man försöka prata med den personen istället för om den. Här har chefer ett särskilt ansvar.

Det kan också finnas mer harmlöst skvaller som bidrar till gemenskapen,   som när man uppmärksammar nåns snygga kläder eller prat som inte syftar till att förminska nån annan. Men det är viktigt som chef att ha koll på vilken nivå skvallret håller sig på, betonar han.

Läs mer i Du&jobbet nr 1/16!

Till artikelarkivet för dig som redan är prenumerant.

Publicerad: 2016-02-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!