Skyddskläder uppfyller inte säkerhetskraven
Skyddskläder som används inom den kemiska industrin fungerar ofta otillfredsställande. Det visar en undersökning gjord av den franska motsvarigheten till arbetsmiljöverket (Afsset). Nu kräver myndigheten skärpta föreskrifter för CE-märkning.
Publicerad: 2010-02-03
Afsset lät testa tio av de mest använda overallerna inom kemindustrin och inom jordbruket. Endast två av dem fungerade tillfredsställande.
De övriga overallerna hade mer eller mindre allvarliga brister:
•Fem släppte igenom gas eller vätska nästan omedelbart.
•Tre fungerade inte för åtminstone ett av de ämnen, som de enligt bruksanvisningen skulle ge skydd emot.
•Endast en modell gav skydd mot vanliga produkter sådana som lösningsmedel,? målarfärg och växtskyddsmedel.
Två modeller har nu omedelbart dragits bort från den franska marknaden. Det är ”Body Premium” från tillverkaren Best samt modellen ”4560” från 3M. Åtminstone den senare finns också i Sverige. Den uppges i marknadsföringen ge ett ”utmärkt skydd mot torra partiklar och vätskeformigt kemikaliestänk och kemikaliespray”.
Beträffande övriga modeller med brister har Frankrike begärt att EU-kommissionen tar ställning till åtgärder. I samband med detta vill Frankrike också ha en omprövning av de nuvarande föreskrifterna för CE-märkning. Dessa anses inte svara mot de säkerhetskrav som arbetarna har rätt att ställa på utrustningen. En orsak är att testerna för godkännande utförs i laboratorium under omständigheter som inte motsvarar förhållandena under den verkliga exponeringen. Bland annat bortser testerna från sådana väsentliga faktorer som tiden för exponeringen, utomhustemperaturen och betydelsen av upprepad användning.
Dessutom är kraven på bruksanvisningar otillräckliga. Dessa bör, enligt? Afsset, tydligare ange vilken användning overallen är avsedd för och vilka kemikalier den skyddar mot.
Enligt Pascal Etienne på det franska arbetsmarknadsministeriet kan man förutsätta att flertalet av de bristfälliga skyddsoverallerna också finns i andra EU-länder eftersom marknaden domineras av tre till fyra tillverkare med internationell verksamhet.
Men han tillägger:
– Förhoppningsvis har tillverkarna på eget bevåg dragit tillbaka bristfälliga overaller eftersom de under hand har hållits informerade om resultaten av våra tester. Ändå är det mycket möjligt att det fortfarande finns modeller som inte håller måttet.
Totalt finns ett 20-tal modeller på marknaden inom de aktuella skyddsklasserna 3 och 4. Samtliga dessa modeller kommer nu att testas i Frankrike.
Pascal Etienne uppger att berörda myndigheter i andra EU-länder kontinuerligt har informerats om resultaten av de franska testerna. Som kontaktman i Sverige anger han Björn Andersson på Arbetsmiljöverket. Men Andersson säger sig vara helt okunnig om verksamheten.
Publicerad: 2010-02-03
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.