Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Skyddsombud saknas på inspektioner

INSPEKTION Vid sex av tio inspektioner av Arbetsmiljöverket är skyddsombuden inte med. Det visar en granskning av Arbetet.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-02-02

Det har blivit ovanligare att skyddsombud är med på inspektioner. Foto: Ann Patmalnieks

Tanken är att skyddsombud ska vara med när Arbetsmiljöverket kommer ut och inspekterar arbetsplatserna. Av Arbetsmiljöförordningen, som kompletterar Arbetsmiljölagen, framgår att tillsynsmyndigheten ska kontakta skyddsombud på arbetsplatsen. Nu visar Arbetets genomgång att det är mer vanligt att skyddsombud inte är med på en inspektion än att det är med. Enligt Arbetet, som gått igenom 15 000 inspektionsmeddelanden från de två senaste åren, saknas det skyddsombud vid sex av tio inspektioner.

Inspektörer på Arbetsmiljöverket som Arbetet pratat med säger att de känner igen sig, att det blivit ovanligare att skyddsombud är med på inspektioner och att avsaknaden beror på att skyddsombuden blivit färre.

Enligt Arbetet skriver Arbetsmiljöverket i sin föranmälan, innan de åker ut på inspektion, att de vill träffa arbetsgivare och skyddsombud. Om det inte finns något lokalt skyddsombud uppmanas arbetsgivaren att ta dit ett regionalt skyddsombud i stället. Men inte heller de regionala skyddsombuden är med så ofta som önskas.

– Förr hade vi lite bättre samverkan med inspektörer i regionerna. Då kunde de kontakta oss om de hade riktade inspektionsinsatser mot till exempel åkeribranschen, men det var länge sedan, säger Carina Lövgren, regionalt skyddsombud för Transportarbetarförbundets avdelning 4 i Linköping till Arbetet.

Arbetsmiljöexperten Maria Steinberg säger till Arbetet att siffrorna är skrämmande och att det är ett stort problem att skyddsombud inte är med på inspektioner.
– Skyddsombuden är en av Arbetsmiljöverkets viktigaste informatörer.

Foto: Ann Patmalnieks

Publicerad: 2024-02-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!